USA - august 2017

home  Til forsiden


   

August 2017 gik turen til USA. Et specialarrangement lavet af Poul Kattler (svoger) og med Ruby rejser som arrangør.
En kombination af rejse med toget Amtrak Empire builder, total solformørkelse og vandreture i nationalparker.
Turen gik fra Seattle, Washington, gennem Idaho, Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Wyoming, Michigan, Wisconsin til Chicago, Illinois.

Se Pouls billeder - en hel del flere end jeg lægger op på denne side! Jeg har dog lånt nogle af hans billeder. Turens hjemmeside hvor man kan se program, litteratur, film m.m.

Efter et døgn i Seattle hvor jeg bl.a. fik set det flotte Seattle Public Library, gik turen med Amtrak Empire Builder først lidt mod nord langs vandet og så gennem
Cascade Mountains og videre østpå gennem øde og ganske tyndt befolkede områder i Washington, Idaho, Montana og North Dakota.
Gennem Glacier National Park og Rocky Mountains.

Her en oversigt over stationerne på første togtur fra Seattle til Minot - godt 28 timers tur og ca 2000 km.

Lidt billeder fra livet ombord med spisevogn og observationsvogn med rangers (se lille video på Pouls side hvor rangeren fortæller, og vi passerer et af de vildt lange godstog
- max er ca 150 vogne). Og ophold på perronerne hvor personale, affald, is, vand, mad m.m. blev leveret/udskiftet/afsat - og fra landskaberne vi kørte igennem:

 

 

 

   

Fra Minot i North Dakota gik turen videre med bus og chaufføren Danny (som det skulle vise sig var en guldgrube af viden og humor og en meget kompetent chauffør).
Her et kort over destinationer på busturen med start i Minot (i nord) - Rapid City - Badlands - Black Hills og Mount Rushmore - Hot Springs - solførmørkelse i Agate i
Nebraska (sydligste punkt) - Gillette - Buffalo - Big Horn - Shell - Cody - med fire dage i Yellowstone og retur via Beartooth Highway og retur via Billings til Minot.

 


   

Badlands National Park. Denne nationalpark i South Dakota var en stor oplevelse. Vi gik Door trail og Castle trail i varmt vejr som det ses af billederne. Forunderligt landskab!
 

 

 

 


   

Videre fra Badlands over de smukke Black hills til Mount Rushmore og Crazy horse (et indianermonument under udformning som vil blive verdens største skulptur).
Undervejs snesevis af små præriehunde (som jeg ikke fangede med kamera) og en kæmpe flok bisoner på begge sider af vejen og på vejen
- incl. kamp mellem de to førende hanner og synkronsvømning i støv. Den største flok på hele turen vi fik set så tæt på.

 

 


   

Poul havde fundet et sted ude på bøh-landet i Nebraska hvor der skulle være gode muligheder for vidt udsyn og ringe risiko for regn
- og det holdt i den grad.
Først kort før vi nåede destinationen var der bilkøer. Og flinke rangers der uddelte solformørkelsesbriller, og organiserede de mange interimistiske p-pladser. Og bussen kørte lige igennem til Agate Fossil Museum! Det var en fredelig og sjov oplevelse med de mange mennesker hvoraf en del havde sovet i deres biler.
Vi legede med at lave sjove skygger mens solen mørknedes, og blev interviewet til den lokale avis. Og selve totaliteten var unægtelig meget flottere end på billeder og film. Fantastisk diamantring omkring den sorte sol. Og morgenrøde hele horisonten rundt.
Bagefter var der champagne og frokost - og så afsted til et besøg i den kæmpe kulmine i byen Gillette hvor vi fik foredrag og så bl.a. hvordan 140 togvogne bliver fyldt med kul på 45 sekunder pr vogn.

 


   

Så gik turen mod Yellowstone via Big Horn, Sibley Lake, Shell (en flække på 85 indbyggere hvor et besøg af en bus med 26 er voldsomt - men de havde eget posthus og god stemning i baren), Cody (med dyr i forhaven på hovedgaden) og Buffalo Bill Dam.

 


   

Og så var det Yellowstone med store geotermiske områder med geysere og svovlpøler, vandfald og canyons - med bisoner, præriehunde, egern, fiskeørne, coyote, elk, big horn, pronghorn og andre hjorte/antiloper
- og gode vandreture i det "rodede" landskab (alt hvad der dør af brand eller insektangreb eller andet bliver liggende).

 


   

Ude af Yellowstone fik vi endnu en flot oplevelse nordpå: the Beartooth Highway - af Lonely Planet kaldet den flotteste vej i USA.
Passet var i 3336 meters højde.

 


   

Frokost undervejs blev organiseret af frokosthold som købte ind i Wallmart e.l. og arrangerede frokosten på passende vis. Pauser blev ofte brugt til at høre Danny fortælle. Bussens ruder blev hver dag vasket bl.a. fordi den blev ramt af honningbier eller fugle.

 


   

Så var det tid til at tage afsked med Danny, tjekke bagage ind og komme afsted til Chicago med Amtrak Empire Builder.

Kort over den sidste togtur fra Minot til Chicago - godt 18 timer og ca 1500 km

 

 


   

Fra de store vidder til den store by - selvom vi var i Chicago i mindre end et døgn, nåede vi at få et godt indtryk