home  Til forsiden

Japan april 2017

   

April 2017 gik turen til Japan. Jeg rejste sammen med Gunhild den første uge og derefter alene. Japanspecialisten havde sørget for billetter, overnatning og ½ kg informationsmatierale, og alting gik fuldkommen glat.
Jeg har suppleret egne billeder med nogle af Gunhilds.

Jeg besøgte Tokyo (13 mill.), Hakone (13.000), Kyoto (2,5 mill.), Takayama (95.000), Shirakawago (1700) og Kanazawa (460.000) - byer af ret forskellig størrelse!

 

Selvom vejret var blandet (det regner årligt mere end dobbelt så meget i Tokyo som i Danmark) havde vi en rigtig fin tur, og jeg tog en forfærdelig masse billeder.
Her har jeg valgt nogle ud og opsat dem i temaer i stedet for kronologisk. Og alligevel er siden blevet meget større end mine andre rejsesider.

Museer

Museer så vi nogle stykker af, et par stykker fordi det regnede, andre var med i planen. Men stort set alle med moderne og god museumsformidling.
Her billeder fra Hokusai-museet i Tokyo, Open-air-museum i Gora, Hakone og fra Kusabe Heritage House og fra Hida Minzoku Mura i Takayama.

 


   

Templer

En del templer blev besøgt. Alene i Kyoto er der mere end 1600 buddhistiske templer, så man ser mindst et i næsten alle gader. Ofte er samspillet mellem templerne og haverne/parkerne omkring dem af meget stor skønhed.
Nogle er naturligvis flottere eller større end andre. Her er billeder af templer i Oeno park i Tokyo, Kiyomizu, Golden Temple og Myoshinji i Kyoto samt i Takayama.

 


 

Bjerge

Inden turen havde jeg ikke tænkt på Japan som et bjergrigt land (udover Fuji og så oppe nordpå) - men også på øen Honshu, som var den eneste del af Japan jeg besøgte, er der bjerge. Blandt andet "De japanske alper" som omfatter adskillige toppe over 3000 meter. Og det er jo altid sjovt når man, uden overhovedet at forvente det, får øje på bjerge med sne på som baggrundskulisse. Og vi var heldige og så Fuji i fuld sol da vi forlod Hakone - og senere fra Shinkansen på vej mod Kyoto.

 


   

Ryokan

En hel særlig og dejlig oplevelse var at bo på Ryokan. Det er en form for traditionel japansk kro med oprindelse i Edo-perioden (1603&ndash1868), hvor disse kroer servicerede rejsende langs Japans hovedveje. De har typisk rum indrettet med tatami-måtter, onsen - bad i varme kilder (i flot indrettede baderum - indendørs og udendørs - se billeder nedenfor). Man iklæder sig yukata som er dagligversionen af en kimono. Man sover på futon på gulvet med en god varm dyne over. Og ikke mindst: man får på værelset serveret den lækrester gourmetmad - se billeder nedenfor under Mad. Jeg boede på Ryokan i Hakone og i Takayama.

 

Onsen

Japan er jo et land der lever på vulkaner. Det betyder at der er varme kilder mange steder. De lækre badeafdelinger på Ryokan's er en stor fornøjelse.
Men man kan også træffe på et varmt fodbad på et museum (her Gora Open Air Museum) eller på gaden (her nær Takayama station).

 

Almindelige boliger

Der er jo andet end templer og Ryokan'er selvom det som turist ikke er de almindelige boliger man fokuserer på. Men jeg har da fanget lidt billeder af mere almindelige boliger.

 

Japan er anderledes end Danmark!

Man støder på ting som bare er anderledes end derhjemme. Hvordan kan vi leve uden opvarmede toiletsæder med diverse skyllemuligheder?
Eller med helt éns fodgængeroverganglyde (eller ingen!) i stedet for diverse fuglelyde? Og hvor alle kan få lov til at gå over på én gang.
Når der sættes arbejdsafspærringer op, er de også ofte en sjov ting i stedet for en kedelig ting, og en politistation kan også have sjove figurer ved indgangen.
Og i hvert fald de engelske versioner af skilte har stor underholdningsværdi.
Selvom det ikke regner så meget i Danmark som i Japan, ville aflåselige paraplystativer da også være værd at tænke på.
Især i Tokyo er der jo højhuse på et helt andet niveau end vi kender det i Danmark, men de er ikke helt så fotogene som templerne.
Og fordi vi var i Japan på det tidspunkt hvor man fejrer foråret, så vi rigtig mange i kimonoer. Nok flere end man ville se en dag i november.

 

Børn

Det med forårsfejringer betyder også at utrolig mange børn er på udflugt.
Overalt i parkerne så vi skolebørn i uniformer i flokke på flere hundrede i gang med at løse opgaver eller pjatte med hinanden.
I Kanazawa havde jeg fornøjelse af at se en flok børn på besøg på brandstationen.

 

Arbejdende folk

Man ser en masse turister når man er på tur. I Tokyo så vi mylderet af sortklædte folk morgen og aften,
og folk der dirigerer ved togene, i gadetrafikken og ved byggepladser.
Og rundt omkring så vi folk i gang med at passe de flotte parker (Kanazawa) - eller deres egen mark (Takayama).
Og et optog - eller hvad det nu var - i Kyoto.

 

Uden mad og drikke...

Japansk mad er temmelig anderledes end den danske. Suverænt smuk og lækker på Ryokan'erne.
Det er ikke altid man ved hvad det er man spiser, men smukt er det!

 

Parker og haver og træer

Vi oplevede et væld smukke parker i alle byer. Hvis man ikke allerede elskede den japanske løn, kommer man i hvert fald til det ved et besøg fx i Kyoto.
Og den skovfyr som jeg holder meget af i Rørvig, ser man her i mange smukke varianter - og understøttet hvis sidegrenene skulle blive for skrøbelige.
Så der skal ikke fældes skovfyr ved sommerhuset i Rørvig.

 

Kirsebærtræer

Jo, så er der også lige det med de der kirsebærtræer som sjovt nok både japanere og udlændinge er ret pjattede med.
Og kan finde på at tage snesevis af billeder af - og sukke over skønheden.